DERECE YÜKSELTİLMESİ : Öğretim elemanlarının yükselebilecekleri derecede aynı unvanla boş bir kadronun bulunması, Derecesi içinde en az üç yıl bulunmuş ve bu derecenin üçüncü kademe aylığını bir yıl fiilen almış olması ve bu süre içinde olumlu sicil almış bulunmaları şartıyla bir üst dereceye yükseltilebilmelerini ifade eder.

DİL ÖĞRENİMİ: Esas öğrenim için gerekli görülen yurt içi ve/veya yurt dışındaki dil öğrenimini tanımlar.

ESAS ÖĞRENİM SÜRESİ: İhtiyaç duyulan hâllerde görülen dil veya hazırlık öğreniminden sonra başlayan öğrenimini ifade eder.

EMEKLİ MÜKTESEBİ DERECE VE KADEMESİ: 5434 sayılı Kanuna tabi öğretim elemanlarının memuriyetlerinde geçen süreler ile diğer sosyal güvenlik kurumlarında geçen hizmetlerin birleştirilmesi sonucu bulunan emekli keseneğine esas derece ve kademesidir.

GÖREV AYLIĞI/ÖDEMEYE ESAS DERECE VE KADEMESİ: Öğretim elemanlarının maaşa esas olan derece ve kademesidir.

HAZIRLIK ÖĞRENİMİ: Öğrencinin yurt dışında göreceği esas öğrenime temel oluşturulması veya eğitim sistemi farklılığından doğan eksikliklerinin giderilmesi amacıyla esas öğrenim görülecek yükseköğretim kurumu tarafından gerekli görülen eğitimi ifade eder.

KADEME İLERLEMESİ: Öğretim elemanlarının, bulundukları kademede en az bir yıl çalışmış ve olumlu sicil almış olmalarına ve aynı derecede ilerlenebilecek bir kademenin bulunması ve kademe ilerlemesinin yapılması.

KAZANILMIŞ HAK AYLIĞI DERECE VE KADEMESİ: Öğretim elemanlarının 2914 sayılı Kanun ile 657 sayılı Kanunun ilgili maddeleri uyarınca memuriyete giriş derece ve kademesi ile yine bu Kanunlarda yer alan diğer hususlara göre bulunacak derece ve kademesini ifade eder.

KADRO DERECESİ: Kişinin atandığı veya hali hazırda bulunduğu kadronun derecesidir.

TERFİ: Öğretim elemanlarının bulundukları derece ve kademeden daha üst bir derece ve kademeye yükseltilmesini ifade eder.

TERFİ TARİHİ: Öğretim elemanlarının derece ve kademe ilerlemesine müstahak olduğu tarihi ifade eder.

İntibak Dilekçesi